КЕРЕКТҮҮ МААЛЫМАТ


МАМЛЕКЕТТЕР БОЮНЧА МААЛЫМАТ
ПАЙДАЛУУ МААЛЫМАТ
КӨП БЕРИЛҮҮЧҮ СУРООЛОР (FAQS)
ВИЗА ТҮРЛӨРҮ ЖАНА ТИПТЕРИ ТУУРАЛУУ МААЛЫМАТ

Бул бөлумдө чет мамлекеттик жарандардын Кыргыз Республикасынын визасын алуу боюнча жалпы маалыматы көрсөтүлгөн. Маалымат алуу үчүн, мамлекетти тандаңыз. Жана ошондой эле Кыргыз Республикасынын визасын алуудан бошотулган айрым мамлекеттер тууралуу маалыматты да көрө аласыз.



Режими Жалпы жарандык паспорту Кызматтык паспорт Дипломатиялык паспорт
Кыргыз Республикасын визасын алуу тартиби тууралуу жана башка керектүү маалыматтарды, ошондой эле чет мамлекеттик жарандардын Кыргыз Республикасынын аймагында жүрүү тартиби жөнүндөгү маалыматты "Мамлекеттер тууралуу маалыматтар" бөлүмүнөн көрө аласыздар
Чет мамлекеттик жарандар жана жарандыгы жок адамдар Кыргыз Республикасына келгенден кийин 5 күндүк мөөнөт ичинде каттоо иштери боюнча ыйгарым укуктуу мамлекеттик органдан каттоодон өтүүсү керек.
Сиздин жол жүрүүчү документиңиз визанын жарактуу мөөнөтү аяктагандан кийин, 6 ай жарактуу болушу зарыл
Виза үчүн болгон төлөмдү кредиттик жана дебиттик карталары аркылуу жасоого болот. Кредиттик жана дебиттик картаңыз сөзсүз түрдө Сизге таандуу болушу талап кылынбайт. Сураныч, кредиттик картаңыздын эл аралык төлөмдөрдү аткарууга мүмкүнчүлүгү бар же жок экендигин текшерип койуңуз.
Учурда Сиз электрондук визаны "Манас", "Ош" Эл аралык аэропорттору жана Кыргыз Республикасы менен Казакстан Республикасынын чек арасындагы "Ак-жол" өткөрүү пункту аркылуу саякаттоо үчүн колдоно аласыз.
Электрондук визаны алуу үчүн берилген арызыңызда ката жок экендигин дагы бир ирет текшериңиз. Туура эмес жана ката толтурулган арыздар каралбайт.
Арызыңыз катанын кесепетинен четке кагылса, электрондук визага болгон төлөм кайтарылбайт
Туристтик топ визасы 15 кишиге чейин каралып 1 айлык мөөнөткө чейин берилет

e-Visa
Е-виза деген эмне?

Е-виза бул Кыргыз Республикасына кирүү үчүн уруксат алуунун эң жөнөкөй ыкмасы. Бул үчүн онлайн билдирмени толтуруп, кредиттик/дебеттик карт аркылуу төлөө гана зарыл. Ушул портал аркылуу тастыктоону алгандан кийин электрондук визанын колдонуудагы мөөнөтү ичинде Сиз Кыргыз Республикасына кире аласыз. Учурда сиз электрондук визаны «Манас» Эл аралык аэропорту аркылуу кирүүдө гана колдоно аласыз.


Электрондук визаны алуу үчүн канча убакыт талап кылынат?

Билдирмени берип, төлөгөндөн кийин электрондук визаны тариздөө жана берүү мөөнөтү 3 жумуш күнүн түзөт.


Электрондук визаны ким ала алат?

Белгилүү бир мамлекеттердин жарандары зарыл талаптарга жооп берген шартта электрондук виза ала алышат. Электрондук виза алуу мүмкүнчүлүгү боюнча маалымат алуу үчүн «Өлкөлөр боюнча маалымат» бөлүгүнө өтүп, өлкөнү тандаңыз.


Транзиттик аймактан чыгып кетүүнү пландаштырбаган учурда электрондук виза алуунун зарылчылыгы барбы?

Жок. Эгер сиз транзиттик аймактан чыкпасаңыз, виза алуунун кажети жок.



Билдирме берүү
Билдирме берүүдө тилди тандай аламбы?

Жок, сиз билдирмени англис тилинде толтурууга тийишсиз.


Билдирмени бергенден кийин гана мен айрым маалыматтарды оңдоо керек экендигин көрдүм. Эмне кылуум керек?

Билдирме берүү процесси бир нече кадамдан турат. «Алдын ала кароо» бөлүгүнөн сиз толтурулган маалыматтарды текшерип, зарыл болсо оңдоолорду киргизе аласыз. Төлөгөндөн кийин сиз өзгөртүү киргизе албайсыз.


Мен билдирменин биринчи бөлүгүн толтуруп, электрондук почтама тастыктоо кодун алдым. Тастыктоо үчүн убакытта кандайдыр бир чектөөлөр барбы?

Ооба, тастыктоо кодунун мөөнөтү 72 саатты түзөт. Сиз электрондук почтаңызга тастыктоону алгандан кийинки 72 саат ичинде тастыктоону аткарууңуз керек. Болбосо, сиздин билдирмеңиз жокко чыгарылат жана сиз билдирмени жаңыдан толтурууга туура келет.


Эгер мен электрондук визага билдирмени толук толтурбай калтырып койсом, кийинчерээк аны толтурууну уланта аламбы?

Ооба. Сиз «Билдирмени улантуу» бөлүгүнө кирип, электрондук почтаңызга жөнөтүлгөн өздүк номериңизди киргизүүңүз зарыл. Андан соң сиз токтогон бөлүккө өтө аласыз.


Мен электрондук визага билдирменин статусун кантип биле алам?

Сиз билдирменин статусун ушул бөлүктөн биле аласыз. Болгону «Статусту текшерүү» бөлүгүнөн «өздүк номериңизди» киргизиңиз. Сиз билдирмеңиздин статусу тууралуу маалымат ала турган «Билдирменин статусу» бөлүгүнө өтөсүз.



Кетирилген каталар
Мен билдирмени толтурдум, бирок тастыктоо кодун ала алган жокмун?

Электрондук почтаңыздан «спам» папкасын текшериңиз. Эгерде анда каттар жок болсо, сиз жаңы билдирме толтуруп, башка электрондук даректи көрсөтүңүз.



Төлөө/кайтарып берүү
CVV/CVC/CVC2 деген эмне?

CVV/CVC/CVC2 VISA картынын артынан табууга болот, бул карт ээсинин кол тамгасынын жанындагы жети орундуу сандын акыркы үч саны.


Электрондук виза канча турат?

Визанын баасы анын категориясына жана мөөнөтүнө, ошондой эле орток бөлүнүшүнө жараша болот.


Электрондук визага кантип төлөсөм болот?

Маалыматтар текшерилип, билдирме тастыкталгандан кийин «Төлөө» бөлүгү пайда болот, андан сиз электрондук төлөм системасы аркылуу төлөй аласыз.


Картта менин атым болууга тийишпи?

Жок. Электрондук визага төлөө үчүн кредиттик/дебеттик картта сиздин атыңыздын болушу милдеттүү эмес.


Мен төлөнгөндүгү тууралуу эсеп ала аламбы?

Биз электрондук визага төлөнгөндүгү тууралуу эсеп бере албайбыз. Төлөнгөндөн кийин сиз электрондук дарегиңизге төлөнгөндүгү тууралуу тастыктоо аласыз. Тастыктоодо төлөнгөн сумма жана билдирмедеги маалыматтар көрсөтүлөт.


Электрондук визаны берүүдөн баш тартылган учурда мага акчамды кайрып беришеби?

Жок. Жыйынтыкка көз карандысыз, электрондук визага төлөнгөн каражат билдирме ээсине кайтарылып берилбейт.


Электрондук визадагы маалыматтар менен паспорттогу маалыматтар дал келбегендигин байкадым. Мен электрондук визамдын жараксыз экендигин билем. Акчамды кайра ала аламбы?

Жок. Билдирме ээси билдирмедеги кемчиликтер үчүн өзү жооп берет.


Эгер мен электрондук визаны колдонбосом, акчамды кайрый аламбы?

Жок. Электрондук визага төлөнгөн каражат кайтарылып берилбейт.



Документтерге карата талаптар.
Электрондук визага кандай документтерди берүү зарыл?

Сизге колдонуудагы жол жүрүү документи, сүрөт, кредиттик\дебеттик карт зарыл болот. Мындан тышкары, суралып жаткан визанын категориясына жана түрүнө жараша кошумча документтер талап кылынышы мүмкүн.


Документтер кайсы тилде сунушталууга тийиш?

Бардык документте кыргыз же орус тилине которулууга тийиш.



Жүргөн мезгили/ визанын колдонуудагы мөөнөтү
Менин электрондук визамды канага чейин колдонууга болот?

Электрондук визанын колдонуудагы мөөнөтү анын категориясына жана түрүнө жараша болот. Билдирме каралгандан кийин сизге электрондук визаңыздын колдонуудагы мөөнөтү боюнча маалыматты тастыктаган баракча жөнөтүлөт.


Визанын колдонуудагы мөөнөтү менен келүү мөөнөтүнүн ортосундагы айырма канчалык?

Визанын колдонуудагы мөөнөтү келүү мөөнөтүнөн көбүрөөк. Колдонуудагы мөөнөт катары визаны колдонгон биринчи жана акыркы күндөр белгиленет. Виза колдонуу мөөнөтүнүн акыркы күнү бүтөт. Келүү мөөнөтү –бул сиз визаны колдонуудагы мөөнөт ичинде Кыргыз Республикасынын аймагында жүргөн мезгил аралыгы.


Колдоо кызматы/техникалык жардам
Мен капысынан электрондук визага менин билдирмемдин өздүк номери жөнөтүлгөн электрондук почтадагы билдирүүнү өчүрүп алдым. Эмне кылуум керек?

Бул маселе боюнча колдоо кызматына кайрылыңыз.


Виза түрлөрү боюнча маалымат


Дипломатиялык виза ("D" тиби) Кыргыз Республикасына кызмат иштери боюнча келген, дипломатиялык паспорту бар чет өлкөлүк жаранга таризделет.
Дипломатиялык виза төмөнкүлөргө таризделет:
- чет өлкөлөрдүн башчыларына жана өкмөт башчыларына, аларды коштоп келген үй-бүлө мүчөлөрүнө, ошондой эле чет өлкөлүк расмий делегациялардын мүчөлөрүнө - көп жолку 30 күндүк мөөнөткө чейин, эгерде мыйзамда белгиленген тартипте күчүнө кирген, Кыргыз Республикасы катышкан эл аралык келишимде башкасы каралбаса, же өз ара түшүнүү принцибине ылайык;
- чет өлкөнүн дипломатиялык өкүлчүлүгүндө же консулдук мекемесинде дипломатиялык же консулдук кызматты ээлеген адамга, Кыргыз Республикасында иммунитеттер же артыкчылыктар менен колдонгон Кыргыз Республикасындагы эл аралык уюмдун өкүлчүлүгүнүн кызмат адамына, ошондой эле алардын дипломатиялык иммунитеттер жана артыкчылыктарды колдонгон үй-бүлө мүчөлөрүнө (жолдошуна/жубайына жана 18 жашка чейинки балдарына, ошондой эле багуудагы ата-энесине), - мыйзамда белгиленген тартипте күчүнө кирген Кыргыз Республикасы катышкан эл аралык келишимде башкасы каралбаса, же өз ара түшүнүү принцибине ылайык 1 жылдык мөөнөткө чейин көп жолку виза берилет;
- чет өлкөлүк дипломатиялык курьерге - 90 күндүк мөөнөткө чейин бир жолку, эки жолку же көп жолку виза берилет, эгерде мыйзамда белгиленген тартипте күчүнө кирген, Кыргыз Республикасы катышкан эл аралык келишимде башкасы каралбаса, же өз ара түшүнүү принцибине ылайык.

Кызматтык виза ("О" тиби) Кыргыз Республикасына кызмат иштери боюнча кирүүчү, кызматтык/расмий паспорту болгон чет өлкөлүк жаранга берилет. Кызматтык виза төмөнкүлөргө таризделет:
- Кыргыз Республикасынын мамлекеттик органдарынын чакыруусу боюнча кызматтык иштери боюнча келген чет өлкөлүк жаранга 90 күндүк мөөнөткө чейин бир жолку, эки же көп жолку виза берилет;
- чет мамлекеттин дипломатиялык өкүлчүлүгүнүн же консулдук мекемесинин администрациялык-техникалык жана тейлөөчү персоналдын мүчөсүнө, же Кыргыз Республикасында эл аралык уюмдун өкүлчүлүгүнүн кызматкерине, ошондой эле анын үй-бүлө мүчөлөрүнө (жолдошуна/жубайына жана 18 жашка чейинки балдарына, ошондой эле анын багуусундагы ата-энесине), эгерде мыйзамда белгиленген тартипте күчүнө кирген, Кыргыз Республикасы катышкан эл аралык келишимде башкача каралбаса, же өз ара түшүнүү принцибине ылайык бир жылга чейинки мөөнөткө көп жолку виза берилет;
- дипломаттык почтаны ташуучу дипломатиялык паспорту болбогон чет өлкөлүк курьерге - мыйзамда белгиленген тартипте күчүнө кирген, Кыргыз Республикасы катышкан эл аралык келишимде башкасы каралбаса, же өз ара түшүнүү принцибине ылайык 90 күндүк мөөнөткө чейин бир жолку, эки жолку же көп жолку виза берилет.

Инвестициялык виза ("I" тиби) Кыргыз Республикасында инвестициялык ишти жүргүзгөн жана өндүрүштүк, өнөр жай, айыл чарба, банк, энергетика, билим берүү, медициналык жана инженердик курулуш максатында, ошондой эле маалыматтык-коммуникациялык технологиялар үчүн арналган 10 (он) миллион сомдук суммага эквиваленттүү акчалай же материалдык баалуулуктардын өлчөмүндөгү Кыргыз Республикасынын экономикасына салымын ырастоочу керектүү документтерди тапшырган инвестордун өзүнө же чет өлкөлүк инвестициялык компаниянын башчысына жана анын үй-бүлө мүчөлөрүнө (жолдошуна/жубайына жана жашы жете элек балдарына жана багуудагы ата-энесине) мөөнөтү 3 жылга чейинки көп жолку виза берилет.

Эмгек визасы ("W1" тиби) Кыргыз Республикасынын аймагында эмгектенүүгө же жеке ишкердик ишин жүргүзүүгө уруксат алганы келген арыз ээсине берилет. Бул виза арыз ээсине эмгектенүү же жеке ишкердик ишти жүргүзүү укугусуз Кыргыз Республикасынын аймагына 90 күндүк мөөнөт ичинде жүрүүгө берилет.
Эмгектенүүгө уруксат алганда арыз ээсине Консулдук кызмат жана Кыргыз Республикасынын аймагындагы ТИМдин өкүлчүлүгү тарабынан жыл сайын узартуу укугу менен эмгектенүү уруксатын колдонуу мөөнөтүнө көп жолку эмгек визасы ("W1" тиби) берилет.

Эмгек визасы ("W2" тиби) 90 күнгө чейинки мөөнөткө эмгектенүүгө уруксат албай, "Тышкы эмгек миграциясы жөнүндө" Кыргыз Республикасынын Мыйзамына ылайык эмгектенүүнүн башка тартиби каралган арыз ээсине берилет.
Эмгек визасы ("W2" тиби) Кыргыз Республикасынын аймагында миграция жана аккредитациялоо (журналисттер жана корреспонденттер үчүн) чөйрөсүндөгү ыйгарым укуктуу мамлекеттик органдын маалымкатынын негизинде ТИМдин өкүлчүлүгү жана Консулдук кызмат тарабынан 1 жылдык мөөнөткө чейин узартылат.

Окуу визасы ("S" тиби) Кыргыз Республикасынын аймагына келүүчү арыз ээсине окуудан өтүү үчүн 90 күндүк мөөнөткө чейин берилет.
Кыргыз Республикасынын аймагында окуу визасы ("S" тиби) Кыргыз Республикасынын жогорку окуу жайында окуган учурда 1 жылдык мөөнөткө, же Кыргыз Республикасынын аймагында катталган Кыргыз Республикасынын алгачкы аталган окуу жайында окуу курсунан өтүү мөөнөтүнө узартылууга тийиш.

Ишкердик виза ("В" тиби) Кыргыз Республикасына ишкердик максатта, мамлекеттик органдар жана жергиликтүү өз алдынча башкаруу органдары, эл аралык уюмдар жана юридикалык жактар уюштурган сүйлөшүүлөргө, конференцияларга жана кеңешмелерге, спорттук иш-чараларга катышуу үчүн келген арыз ээсине 90 күндүк мөөнөткө чейин берилет.

Айдоочулук виза ("Т" тиби) Кыргыз Республикасына эл аралык ташуу иштерин жүргүзүү үчүн жүк ташыган автотранспорт менен келүүчү чет өлкөлүк жарандарга берилет.
Айдоочулук виза, эгерде мыйзамда белгиленген тартипте күчүнө кирген, Кыргыз Республикасы катышкан эл аралык келишимдерде башкасы каралбаса, арыз ээсинин Кыргыз Республикасынын аймагына болгон бир жолку сапарында 30 күндөн ашпаган мөөнөт ичинде жүрүү шарты менен 6 айлык мөөнөткө чейин берилет.

Жеке виза ("Р1" тиби) Кыргыз Республикасынын аймагында эмгектенүүгө же жеке ишкердик аракет кылууга, ошондой эле киреше табууга байланышкан башка иштерди жүргүзүүгө укук берилбей, Кыргыз Республикасына жеке мүнөздөгү ар кандай максат менен келе турган арыз ээсине, бир туугандарына жана досторуна жолугуу, медициналык кызматтарды алуу максатында 90 күндүк мөөнөткө чейин берилет.
Чакырган тарап же арыз ээси Кыргыз Республикасында жүрүүгө байланыштуу бардык чыгымдарды, ошондой эле дарыланууга жана Кыргыз Республикасынан чыгарууга кеткен чыгымдарды жабуу милдетин өзүнө алат.

Жеке виза ("Р2" тиби) Кыргыз Республикасынын жараны менен никеге туруу, үй-бүлөсү менен кошулуу максатында, убактылуу же туруктуу жашап турууга, качкын статусун алуу үчүн Кыргыз Республикасына келүүчү арыз ээсине 90 күндүк мөөнөткө чейин берилет.
Кыргыз Республикасынын аймагында жеке виза ("Р2" тиби) 6 айга чейинки мөөнөткө узартуу укугу менен, Кыргыз Республикасынын мыйзамдарына ылайык жашап турууга уруксатты кийин тариздөө мүмкүнчүлүгү менен 6 айга чейинки мөөнөткө узартылууга тийиш.

Жеке виза ("Р3" тиби) Кыргыз Республикасына келип кетүүсү же кайтып келүүсү үчүн этностук кыргыздарга 1 жылга чейинки мөөнөткө берилет.

Туристтик виза ("TS" тиби) Кыргыз Республикасына туризм максатында келүүчү арыз ээсине 90 күнгө чейинки мөөнөткө берилет.

Диний виза ("R" тиби) дин иштери боюнча ыйгарым укуктуу мамлекеттик органдын уруксаты болгондо, диний уюмдар менен кызматташтык аркылуу Кыргыз Республикасына келүүгө ниеттенген миссионерлерге 60 күнгө чейинки мөөнөткө берилет.

Үй-бүлөлүк виза ("F" тиби) Кыргыз Республикасынын аймагында эмгек визасынын ("W1" жана "W1" типтери), окуу визасынын ("S" тиби) ээси болгон, ошондой эле жашап турууга уруксаттын негизинде жүргөн арыз ээсинин үй-бүлөсүнүн мүчөлөрүнө (жолдошуна/жубайына жана жашы жете элек балдарына, багуудагы ата-энесине), 1 жылга чейинки мөөнөткө жыл сайын узартууга мүмкүндүгү менен жана эмгектенүү укугусуз берилет.

Транзиттик виза ("TR" тиби) Кыргыз Республикасынын аймагы аркылуу транзит менен үчүнчү өлкөлөргө сапар тарткан арыз ээсине колдонуу мөөнөтү 5 күнгө чейин берилет.